Je zelf tegenwerken

Daar ben ik echt een ster in. Ik kreeg eens een reading waarin stond:

“Je karma ligt op jezelf wat kan betekenen dat je de strijd met jezelf aangaat, jezelf steeds opnieuw in twijfel trekt of dat je het lastig vindt om op eigen benen te staan. Hierin ligt je les”

En dat herken ik zo. Op eigen benen staan doe ik maar ik blijf mezelf af en toe heel erge plagen door mijn lessen in twijfel te trekken. Is het nog goed genoeg? En het mooie is: Als ik les geef dan is er alleen maar ruimte, bestaan mijn angsten en onzekerheden niet meer en is er alleen ZIJN. En dat maakt me gelukkig, omdat ik dan in “mijn gevoel” zit. Dan is er geen angst, onzekerheid, twijfels.

Dus hoe zit dat dan? Patronen. We hebben ze allemaal.  Dat stemmetje wat jouzelf continue iets verteld uit angst, iets negatiefs verteld of  in jezelf in twijfel trekt:  “Ik ben niet goed genoeg, de ander is veel beter dan mij”. Of “ik moet het allemaal doen, want ik voel me verantwoordelijk. “ik moet de ander tegemoet komen want…”wat als….”. En wat voelt dat verdrietig vind je niet? Continu die strijd en het verliezen van jouw energie en jezelf…

Deze patronen hebben we ergens aangenomen voor “waarheid” . Je kan het hebben overgenomen van je ouders en het voor “waar” hebben aangenomen. En je zit er zo weer in. De snelheid waarmee je weer in jouw patroon zit, voel bijna alsof het van jou is, terwijl dat niet zo is. Deze patronen zitten voor het “voelen”. En voorkomen dat je in je eigen ruimte komt, waar alleen maar rust is en ruimte voor groei. Deze ruimte zit in ieder van ons, alleen kunnen we niet met ruimte omgaan en verslaafd als we zijn vullen we onze ruimte op met patronen.

Het mooie is: Deze patronen zijn af te leren. Sterker nog je kan ermee communiceren. Alleen dingen afleren kost iets meer tijd dan nieuwe dingen aanleren. Hoe je die patronen afleert begint bij aarden: Nuchterheid creëren door met beide benen op de aarde te staan. Ruimte maak je door yoga of mediteren. Dan leer je observeren? Wat zijn mijn patronen? Je maakt ze bewust. Daarna ga je communiceren met jezelf. Blijven herhalen: “het is niet voor mij, ik hoef er niks meer te doen”.  En wees geduldig, deze dingen kosten tijd. Immers een patroon van je hele leven afleren kosten tijd en liefde. Begin daar maar mee ik weet zeker dat je hier wat aan hebt.

Als je meer wilt leren over communiceren met je patronen. In de training “Zacht met Angst” en komt het terug.