Yoga

Yoga van Manon onderscheid zich doordat Manon haar levenservaringen en eigen gevoel in de lessen zet. Natuurlijk heeft elke docent zijn basisopleidingen.

Manon heeft daarin diverse yoga opleidingen gedaan. Zoals de yin yoga teacher trainingen en verdiepingen, restorative yoga, yang yoga, hatha yoga etc.  Maar waar het echt om gaat is dat je gaat lesgeven vanuit het gevoel en eigen energie.  Manon kwam samen met haar partner Eelco in contact met  leraar Tjeu van Veldhoven.  Elf jaar lang gingen we de diepte in, in meditatie, leren voelen van energie, maar het belangrijkste nog: het leren voelen van jezelf. Ik kwam er achter dat ik heel erg gevoelig ben. In de jaren heen heb ik er mijn kracht van gemaakt. Ook het leren voelen van energie kwam tot ontwikkeling.  Van Tjeu heb ik mogen leren om tijdens de yoga via mijn stem heel veel rust te kunnen brengen, maar ook door zachte aanrakingen. Deze aanrakingen zorgen ervoor dat je wat makkelijker in je gevoel kan zakken, maar ook dat de energie weer kan gaan stromen.

De yoga lessen zullen inspannend versus ontspannend zijn en bestaan uit meerdere vormen :

  • Yin yoga
  • Yang Yoga
  • Spiral movement yoga
  • Qigong.

Soms zal als extra gewerkt worden met tennisballen ( Triggerpoint & myofascial release) tijdens yin yoga sessies.

Yin Yoga

In ons dagelijkse leven staan we bloot aan allerlei prikkels. Alle input van buitenaf zorgt ervoor dat we erg naar buiten zijn gekeerd.

We leven veel in ons hoofd en voelen nauwelijks het contact met ons lichaam. Ons lichaam vertelt ons veel, maar als we het niet kunnen horen of voelen wat ons lichaam ons te vertellen heeft, kunnen zich klachten voordoen.  Als we er verder geen aandacht aan schenken, kunnen deze klachten zich verder ontwikkelen tot ziektes.

Vervolgens gaan we naar de dokter, we krijgen een pilletje en leven weer verder zoals we deden. Wederom niet luisterend en voelend naar ons lichaam.  En dan ontwikkelt zich op een andere plek een klacht, etc. Hierin kan yin yoga ons helpen. Door opnieuw de grenzen van je lichaam te leren voelen kunnen we deze klachten voorkomen.

Yin & Yang in ons lichaam en leven

Om de essentie van yin yoga te gaan voelen, gaan we eerst in op yin en yang. Yin en yang is overal: Kijk omhoog, je ziet dingen die hoog staan, kijk  laag en je ziet de dingen laag staan. Zet de kachel hoog, het wordt warm en draai je hem uit wordt het koud.

Als er balans is tussen yin en yang, staan we er tussenin (stel je eens een pendulum voor die in balans is). Hij blijft balanceren, in beweging rond het punt van balans. Als we het midden verlaten, gaan we of  naar yin of naar yang.

Maar niets is wat het lijkt, yin en yang zijn relatieve begrippen. Denk aan kokend water: heter is yang en koeler is yin. Of koud water in vergelijking met ijs. IJs is dan meer yin, het koude water yang. Ook kan yin yang worden en andersom. Denk hierbij aan de wisselingen van seizoenen.

Voor het laatste voorbeeld gaan we terug naar ons lichaam, ons leven. Leef je erg “yang”? Daarmee bedoelen we veel werken, weinig tijd en slecht eten voor een lange tijd, dan zal ons lichaam deze disbalans willen herstellen: we krijgen bijvoorbeeld de griep. Je wordt verplicht uit te zieken en thuis te blijven. Maar eigenlijk is het dan al te laat. We luisteren pas naar onszelf als we al een verwonding hebben of ziek zijn. Met yin yoga gaan we weer voelen en luisteren naar onszelf. We maken opnieuw contact met onszelf en ons lichaam.

We groeien mee naar de yin en yang in onszelf. Hoe vinden we yin en yang terug in ons lichaam? Yang kan zijn: spieren, bloed en huid. Het is in beweging, warm en elastisch. Dit kun je bijvoorbeeld terugvinden in de “yang” stijlen van yoga: het oprekken van de spieren. Ritmisch bewegen van spieren om ze op te warmen. En niet alleen in de yoga. De meeste sporten zijn yang. Korte ritmische stimulatie van spieren.

Kijken we naar het aspect yin dan kunnen dit ligamenten, botten, gewrichten, bindweefsel (fascia) zijn. Het is koud, vast, minder elastisch. Vergeet niet dat het relatief is, yin kan niet zonder yang. Denk aan het massieve hart dat klopt. Hoe yin en yang is dat?

Yin weefsel willen we niet op dezelfde manier stimuleren als we yang weefsel stimuleren. Hierdoor kan bindweefsel beschadigen. Kun je bindweefsel stimuleren? Ja, dat kan en dat doen we met yin yoga. Maar vergis je niet: yin kan super inspannend zijn doordat je de poses langer aanhoudt. Maar door het langer aanhouden kan de ontspanning vanzelf komen.

Bindweefsel

Bindweefsel wil je niet stimuleren op een yang manier met herhalende, ritmische bewegingen. Denk aan een creditcard die je steeds heen en weer beweegt, die breekt op een gegeven moment. De creditcard is plastisch net zoals ons bindweefsel. Het beschadigt op die manier van bewegen. Hetzelfde geldt als je yang op yin manier gaat stimuleren. Denk aan verkramping of spieren die voor een langere tijd op maximale spanning staan.

Daarom wordt bindweefsel gestimuleerd door een langere tijd in een houding gaan zitten. Doordat we ons bindweefsel stimuleren worden we soepeler in onze gewrichten en banden. Dit bindweefsel, ook wel fascia genoemd, loopt door ons hele lichaam heen. Je kunt het merken als je in de ochtend wakker wordt. Het eerste wat je onbewust misschien doet is uitrekken. Dit is bindweefsel wat in de nacht stijf en “vaster” is geworden doordat we 8 uur geslapen hebben. Door het uitrekken maken we het bindweefsel soepeler.  Denk eens  aan iemand die een botbreuk heeft opgelopen en het verschijnsel “frozen shoulder” krijgt. Door deze botbreuk heeft de desbetreffende persoon zijn schouder niet kunnen gebruiken en is het bindweefsel verstijfd. Wat resulteert in een frozen shoulder. En dit is nog maar 1 van de talloze beelden waar yin yoga goed voor is.

bindweefsel

Yin yoga houdingen kunnen in het begin 2 minuten worden aangehouden, opbouwend naar 20 minuten! Maar dat is geheel afhankelijk van jouw lichaam. Het is belangrijk te luisteren naar wat jouw lichaam jou te vertellen heeft vandaag. En die bewustwording heeft tijd nodig zich te ontwikkelen. Misschien ben je altijd aan je lichaam voorbij gegaan.

Doordat de houdingen op de grond worden uitgevoerd, gebruiken we zo min mogelijk onze spieren. Hierdoor wordt het bindweefsel maximaal gestimuleerd. We worden als het ware gedragen door de vloer, zodat we ons kunnen overgeven aan houding.

Bij yin yoga kijken we naar de persoon op zich. Iedereen zit anders in elkaar. Bijvoorbeeld hoe het bovenbeen in de kom van je heup zit en hoeveel ruimte je in die kom hebt, zegt veel over de manier waarop je in een houding zit. Ook de flexibiliteit van het bindweefsel verschilt van persoon tot persoon.

Bij yin yoga gaat het er niet om hoe mooi een houding is. Het gaat erom dat de houding wordt aangepast aan jouw lichaam zodat je kan observeren wat deze houding voor jou kan doen. Je hebt ruim de tijd om tijdens die 2 5 minuten je eigen grenzen van je lichaam en geest in stilte te leren kennen. Welk verhaal vertelt jouw lichaam? Ook leer je tijdens de lessen hoe je jezelf observeert zonder jezelf te veroordelen. Later zullen er eventuele aanpassingen in de houding worden uitgevoerd, afgestemd op jouw behoefte.

Yin yoga: De helende, meditatieve reis naar binnen

Doordat yin yoga het bindweefsel en de gewrichten stimuleert, kun je meer ruimte en mobiliteit gaan ervaren. De energie (chi) gaat weer stromen.

Naast het fysieke speelt ook het mentale aspect een rol. Doordat je lange tijd in een houding verblijft, kunnen dit gedachtes, gevoelens en emoties oproepen. Door te allen tijde de observeerder van jezelf te blijven kun je beter gaan horen en voelen wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Iedereen heeft dingen meegemaakt in zijn leven en die kunnen zich opslaan in het lichaam. Spreekwoorden vertellen ons dat op een mooie manier: “je gal spuwen”, “iets op je lever hebben”, “het op je heupen hebben” zijn enkele voorbeelden. Door in een houding je aandacht naar je plek in het lichaam te brengen die op dat moment aandacht vraagt, zet je het zelfherstellend vermogen van het lichaam in. Zonder oordeel naar jezelf kijken. Het mooiste wat er is. Zo leer je jezelf kennen: In stilte je eigen lichaam gaan leren (ver)kennen. Yin yoga is daarom ook een meditatieve vorm van yoga.

Yin yoga en Meridianen

yoga meridiaan achter
yoga meridiaan

Zoals onze wereld meridianen kent, kent ons lichaam dat ook.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie, qi genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen.


Deze banen worden meridianen genoemd. Onderbrekingen in het stromen van de energie – zoals wanneer deze stagneert, wordt geblokkeerd, of ergens anders naar toe vloeit – worden gedacht te worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen. Er zijn 12 hoofd meridianen welke worden gestimuleerd doordat we yin yoga doen. Hoe kan dit?  De meridianen lopen onder andere door het bindweefsel (zie afbeelding hieronder). Doordat we langdurig een houding aannemen, stimuleren we deze.