Wat is mindfulness?

Mindfulness is een training in aandacht. De letterlijke vertaling vanuit het Engels is dan ook: opmerkzaamheid.  De training leert je opmerken van wat er al is. Dit kunnen gedachten, gevoelens en emoties zijn. Maar ook fysieke reacties of wat er via de zintuigen bij je binnenkomt. Mindfulness gaat om bewustwording. Het beoefenen van mindfulness brengt je: uit je drukke hoofd en maakt bewuster van je geest en je lichaam. Je leert meer contact maken met je-zelf, je lichaam, je grenzen, je emoties, je ware kracht en de realiteit van dit moment.

Aanmelden of meer informatie over de 8 weekse mindfulness training? Klik dan hier

We zitten veel in ons hoofd. En daar waar je aandacht is, daar ben je. Door het vele piekeren lijkt alles langs ons heen te gaan. Met mindfulness leer je de kunst om in het hier-en-nu te leven. De aandacht telkens weer terug te brengen naar het huidige moment. Alsof je jezelf steeds weer vriendelijk aan de hand neemt om je terug te brengen, daar waar je bent. Steeds opnieuw, waneer het nodig is.  Je focust op wat je nu voelt en denkt zonder erover te oordelen of in te grijpen. Door dit simpelweg op te merken wat er is of wat er op dat moment met je gebeurt,  train je letterlijk je brein om nieuwe verbindingen aan te leggen. Hierdoor ontwikkel je een zachtheid en mildheid naar jezelf die je raakt: 

Ik weet nog dat het me zo raakte toen ik, tijdens de periode dat ik de training volgde, zomaar uit het niets een stemmetje in mij tegen mij zei: “hey Manon, Het is oké. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden.”  Jarenlang was de gedachte dat ik niet goed genoeg was, zomaar ineens verandert, zonder ook maar een verwachting te hebben dat dat ging gebeuren.

Er is geen streven, je ervaart wat er is op dat moment. Want het is er toch al. Dit geld voor zowel de gevoelens die we als prettig ervaren, als niet prettig ervaren. Door aandachtig te zijn in dit moment, neemt je vermogen toe om bewuster te zijn en te leven – in plaats van geleefd te worden.

Mindfulness betekenis

DE BETEKENIS VAN MINDFULNESS VOLGENS JON KABAT-ZINN

De betekenis van Mindfulness is het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.

Jon Kabat-Zinn onderscheidt 3 elementen in mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment 
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk).

In een mindfulness training leer je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Er zijn vele oefeningen, zoals bodyscans en meditaties die je daarbij helpen. Dat maakt mindfulness toegankelijk. Je krijgt de mindfulness oefeningen aangeboden en kunt na de mindfulness cursus zelf kiezen wat je op dat moment fijn vindt. Je hoeft alleen maar te luisteren en de instructies te volgen. De mindfulness training is een goede combinatie van theorie en praktijk. Je leert waarom je bepaalde oefeningen doet en hoe. Zo wordt mindfulness een manier van leven en een onderdeel van je dagelijkse routine.

Mindfulness en stressreductie

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mindfulness een gunstige uitwerking kan hebben op het algehele welzijn, zoals stressreductie, vermindering van depressieve of negatieve gedachten en gevoelens, en verandering in (negatieve of onhandige) gedragspatronen. Neurologen signaleren hoe het brein verandert tijdens meditatie, met onder meer positieve effecten als een beter geheugen, toename van oplossend vermogen, creativiteit en compassie.

Aanmelden of meer informatie over de 8 weekse mindfulness training? Klik dan hier