Ik was weleens naar yoga geweest, wat me machtig mooi leek om te doen. Vanuit rust naar je lichaam en geest luisteren in allerlei houdingen. Toch leek het voor mij niet weggelegd met mijn lichamelijke ongemakken (beperkt rechterbeen) tot ik Yin Yoga ontdekte bij Manon Lemkes. Wat zo heerlijk is dat Manon niet in beperkingen denkt, maar in mogelijkheden zonder over je eigen grenzen heen te gaan. Dat gaf mij zoveel vrijheid! In januari 2017 ben ik begonnen met een yoga retraiteweek. Elke ochtend om 6 uur de dag beginnen met een yogales van anderhalf uur. Wat een verruiming ontstond er in mijn lijf. Het maakte al zoveel verschil! Daarna ging het over in de wekelijkse lessen met in de voorjaarsvakantie de 2e retraiteweek. Manon is zo goed om de verruiming in je lijf op te zoeken! Dat is echt niet altijd gemakkelijk, maar als het resultaat ernaar is, dan weet je waarvoor je het doet. Ik kon echt niet in de kleermakerszit zitten. Altijd moest mijn rechterbeen recht vooruit, terwijl mijn linkerbeen wel gebogen lag. Niet dat dit erg is, maar de yogalessen hebben me zo geholpen dat ik inmiddels in staat ben om mijn rechterknie te buigen. Joepie, ik zit nu ook in kleermakerszit en kan het volhouden. Daar raak ik nog elke keer ontroert van…denkend aan het sleepbeen wat ik had. Kijk wat ik bereikt heb. Er gaat nog veel meer komen, dat weet ik zeker! Niet om mezelf op de borst te slaan, maar om aan te geven dat er meer mogelijk is als je ernaar blijft zoeken! Laat het een inspiratiebron zijn voor jou en een ieder ander!
Joan Rolle
Na een auto-ongeluk bleef ik vervelende hoofd-nek-schouderklachten houden. Een vriendin van mij vertelde over Yin Yoga en haar positieve ervaringen. Dat wil ik ook, dacht ik. In het begin was ik huiverig voor meer pijn en de onbekende houdingen.Maar nu ik meer dan een half jaar trouw elke week naar yoga en de oefeningen ook thuis kan oppakken, krijg ik steeds meer vertrouwen terug in mijn lijf. Door yoga kan ik op een andere manier met de pijn omgaan, waardoor ik steeds meer vrijheid in bewegen ervaar.
Inge Groen
Het was een speciaal retraite week zo…heeft me goed gedaan. Ik heb heel hard aan veel items gewerkt…voor 2017 is mijn lijf aan de beurt. Om weer soepel en lenig te worden. Vooral ook om gewicht kwijt te raken om mijn binnenste weer meer te herkennen in mijn uiterlijk. Deze week is de aftrap ervan geweest. Het gaf al zo’n opkikker dat ik de oefeningen mee kon doen. Bij wie kan ik beter terecht dan bij jou? Zoveel passie, zoveel enthousiasme, zoveel zachtheid, zoveel bevlogenheid voor het vak, dat omarm ik graag. Het helpt mij om weer goed in verbinding te staan met mijn lijf. Mijn eigen ritme en grenzen op te zoeken, maar ook om die op te rekken. Je zegt het dan zo mooi: Er zijn altijd opties! Wil je daar gebruik van maken? Ik hoef hierdoor niet te denken in onmogelijkheden, dat is zo’n verademing! Alsmaar ruimte creëren in je eigen lichaam, wat een zaligheid! Dat leer ik van jou, daar ben ik je heel dankbaar voor! De ademtechnieken leren mij bewust te voelen welke het beste past bij welke situatie, om erin te vertragen en mijn borst te openen. Dat werkt zo goed en om te merken wat het met je lijf doet! Je bent een mooi mens ♡ Ik ga door met mijn lessen! Blijf je ontmoeten!
Een tevreden klant
Online yogalessen Yin Yoga Sound Iedere week bezoek ik een yogales van Manon op de dinsdagavond. Ik moet altijd haasten om er te komen, maar vanaf dat ik mijn matje heb uitgespreid geef ik me volledig over. De in-het-hoofd-knop mag uit, zeg maar. Na een les voel ik me ontspannen, opgeladen en rustiger, weer met de voeten op aarde. Toen Manon vanwege corona de lessen online ging geven was ik stellig van plan dat weekritme vol te houden en misschien wel twee keer per week te yoga-en. Maar met vijf thuiswerkers, een super-fitte hond en twee konijnen is er altijd iets te doen en is het zoeken naar een rustige plek en tijdstip wanneer die uit-knop aan mag, best een uitdaging. Hoewel ik dacht dat de lessen wat afstandelijker zouden zijn dan de 'live' sessies, valt me dat meer dan mee. Ik volg de lessen voor een groot tv scherm en de kwaliteit is zowel technisch als inhoudelijk heel goed. Manons aandacht en liefde waarmee ze haar lessen heeft opgebouwd en je toespreekt zijn ook online voelbaar. De lessen zijn thematisch: steeds staan andere organen en lichaamsdelen centraal. De oefeningen afwisselend en verrassend. Geweldig hoe Manon iedere keer na zichzelf weer aanvullend geschoold te hebben, popelt om de yogalessen daarmee op maat aan te vullen. Ze geeft bij iedere houding steeds aan wat het targetgebied is en welke alternatieven je kunt maken als een houding niet helemaal bij je past, zodat je toch in de houding kunt ‘smelten’. De prachtige muziek van Eelco ondersteunt de afsluitende meditatie en mag wat mij betreft nog veel langer duren. En zodra de les afgelopen is, denk ik: "Jaaa, dat moet ik nodig morgen weer gaan doen!"
Anja Morsink
En dan opeens ben je thuis, en mis je je wekelijkse rustpunt: anderhalf uur tot jezelf komen tijdens de heerlijke yin yogalessen van Manon. Binnen de kortste keren was dat gemis opgelost doordat Manon de mogelijkheid creëerde om thuis die lessen gewoon online te kunnen blijven volgen. De eerste keer zijn je omstandigheden thuis niet optimaal: waar ga ik liggen, welke kussens heb ik, laptop ipad of mobiel, volume moet anders! Maar dan eindelijk lig je, en opeens ben je weer in de wereld, in die wereld die je zomaar weer herkent, of je nu thuis bent, of met z'n allen bij elkaar ligt op de grond. De vertrouwde rustige stem van Manon, de alleszeggende woorden, ze nemen je mee naar die heerlijke rustige staat van zijn. Ik was zo verbaasd dat het zo dus werkt! Dat er kilometers tussen kunnen zitten, en je desondanks voelt dat alles wat er gezegd wordt, rechtstreeks voor jou bedoeld is. Ik ben er super blij mee, en ook al moet ik me er soms toe zetten, ik weet hoe ontspannen ik na afloop ben, en dat is me véél waard. En ja, dat kopje thee na afloop, daar zorg ik ook voor! Dankjewel manon!
Femke ten Veen
Elke week ging ik naar de yoga van Manon, maar door de Corona crisis is het niet meer mogelijk om naar de locatie te gaan. Daarom maakt Manon elke week een video met yogales zodat ik toch een moment de rust kan ervaren in deze hectische wereld. Ik zorg ervoor dat alles klaar staat: matje, kussen, dekentje en wat ook wel lekker is, wierook en voor de laatste extra relaxmoment met de klankschalen van Eelco, een oogkussen. Ik trek de gordijnen bijna dicht in de slaapkamer en geef me over aan de stem van Manon, die een zalvende uitwerking heeft op mijn lichaam. De oefeningen die ze geeft zijn niet moeilijk, en ze geeft ook mogelijkheden om nog meer verdieping te krijgen. Zo blijf je bij elke oefening een paar minuten in de houding. Dat zijn meestal zit- of lig oefeningen. Ook geeft ze oefeningen voor de ademhaling waardoor je lichaam gaat ontspannen. Voor mensen die een hectisch leven hebben kan ik de online filmpjes van Manon en Eelco erg aanraden! Je hoeft even niet, je komt helemaal in de rust en kunt daarna de drukte beter aan. De filmpjes zien er mooi uit. Manon doet alle oefeningen voor en vertelt erbij. Daarna krijg je als toegift een sessie met klankschalen of handpan van Eelco. Geniet en ontspan zou ik zo zeggen!
Janny